Jak efektivně dezinfikovat prostředí po povodních s chlornanem sodným

V důsledku nedávných povodní mnoho občanů čelí potřebě dezinfekce svých domovů, studní a dalších prostranství. Chlornan sodný stabilizovaný představuje silný a spolehlivý dezinfekční prostředek, který je pro tyto situace ideální.

Proč použít chlornan sodný stabilizovaný?

Chlornan sodný je vysoce účinný dezinfekční prostředek s rychlým nástupem účinku. Díky kapalné formě je jeho dávkování snadné a mizí tak riziko vdechování prachu, což je běžný problém u práškových dezinfekcí. Jeho stabilní povaha zajišťuje snadné skladování a dlouhodobější účinnost, což z něj dělá efektivní řešení pro boj s bakteriemi, plísněmi a dalšími patogeny.

Jak používat chlornan sodný pro dezinfekci?

Pro dezinfekci prostorů zasažených povodněmi je nejdříve potřeba mechanicky odstranit veškeré nečistoty a naplaveniny. Po důkladném očištění a vyvětrání místnosti je čas na aplikaci dezinfekčního prostředku. Doporučujeme připravit 0,5% roztok chlornanu sodného, který se aplikuje na všechny povrchy pomocí tlakového postřikovače nebo ručně pomocí úklidových prostředků. Po aplikaci je důležité nechat roztok působit minimálně 30 minut, aby bylo zajištěno důkladné ošetření. Následně je potřeba všechny ošetřené plochy omýt čistou pitnou vodou a místnost důkladně vyvětrat, aby se odstranily zbytky chlóru a zápach.

Speciální případy použití chlornanu sodného

Chlornan sodný lze rovněž použít pro dezinfekci pitné vody, studní, kanalizačních systémů, veřejných prostranství a kontaminovaného nářadí. Každé použití vyžaduje specifické koncentrace a metody aplikace, proto doporučujeme konzultovat přesné postupy s naším technickým oddělením, které vám poskytne podrobné instrukce a podporu.

Bezpečnostní opatření

Při práci s chlornanem sodným je nezbytné používat ochranné pomůcky, jako jsou chemicky odolné rukavice, ochranné brýle a respirátor. Dbejte na to, aby roztoky nebyly vystaveny přímému slunečnímu záření a byly skladovány v chladu a suchu. Chlornan sodný není vhodné používat na kovové povrchy z hliníku, mědi, mosazi a prostého železa z důvodu korozivního vlivu. Textilní materiál může vybělit nebo jinak poškodit, ošetřené povrchy lakem mohou vyblednout případně se odlupovat.

Chlornan sodný stabilizovaný nabízí spolehlivou ochranu pro vaše domovy a prostory zasažené povodněmi. Se správným přístupem a použitím tohoto dezinfekčního prostředku můžete efektivně obnovit bezpečnost a čistotu svého prostředí. Pro další informace a podporu neváhejte kontaktovat naše technické oddělení. Jsme zde, abychom vám pomohli zajistit, že se vaše prostředí stane opět bezpečným a čistým místem pro život.

Úklid a dezinfekce domu nebo bytu po povodních

  1. Odstranění nečistot: Nejprve je nutné odstranit všechny naplaveniny a hrubé nečistoty. Použijte vysokotlaké čistící zařízení (tzv. vapku) pro důkladné vyčištění.
  2. Příprava roztoku: Pro dezinfekci připravte 0,5% roztok chlornanu sodného. Například k přípravě 10 litrů 0,5 % pracovního roztoku, odměřte 300 ml koncentrovaného chlornanu sodného – stabilizovaného a doplňte pitnou vodou na celkový objem 10 litrů. Roztok důkladně promíchejte.
  3. Aplikace dezinfekce: Roztok aplikujte tlakovým postřikovačem nebo ručně s pomocí mopu na všechny povrchy, včetně stěn, podlah a nábytku.
  4. Doba působení a oplach: Nechejte roztok působit minimálně 30 minut. Poté omyjte všechny plochy pitnou vodou.
  5. Větrání: Po oplachu dobře vyvětrejte, aby se odstranily zbytky chlóru a zápach.

 

Sanace studní postižených povodněmi

  1. Příprava: Před zahájením čištění si nasaďte ochranné pomůcky a odpojte všechna elektrická zařízení.
  2. Mechanické čištění: Očistěte vnější plášť studny a odstraňte všechny nečistoty. Důkladně opláchněte čistou vodou. Studnu vyčerpejte pomocí externího kalového čerpadla nebo ponorného čerpadla. V případě sanace kopané studny, důkladně očistěte její vnitřní stěny a dno tlakovou vodou nebo mechanicky pomocí kartáče. Odstraňte stávající pokryv dna (štěrk, hrubozrnný písek) a vyměňte za nový, případně důkladně propraný starý.
  3. Dezinfekce: Vnitřní stěny studny ošetřete 0,5% roztokem chlornanu sodného a nechte působit po dobu 3 hodin. Poté důkladně opláchněte stěny čistou vodou. K přípravě 10 litrů 0,5 % pracovního roztoku odměřte 300 ml koncentrovaného chlornanu sodného – stabilizovaného a doplňte pitnou vodou na celkový objem 10 litrů. Opláchněte stěny čistou vodou a vodu znovu vyčerpejte.
  4. Kontrola a opakované čerpání: Proveďte detekci plynů v šachtě studny. Pokud je voda kalná, opakovaně ji vyčerpejte, dokud není čirá. Demontujte provizorní kalové nebo ponorné čerpadlo, které musí být důkladně očištěné a dezinfikované 0,5% pracovním roztokem chlornanu sodného – stabilizovaného. 
  5. Dezinfekce vody: Nakonec aplikujte dezinfekční prostředek do vody v množství 7 ml chlornanu sodného – stabilizovaného na 1000 litrů (1 m3) vody a nechte působit 12 hodin.  Po několika hodinách odpusťte část vody přes instalované čerpadlo za účelem dezinfekce rozvodného potrubí. Po zhruba 3 týdnech užívání proveďte krácený rozbor vzorku pitné vody.

 

Dezinfekce odpadních sifonů, žump a septiků

  1. Příprava a čištění: Před zahájením dezinfekce si nasaďte ochranné pomůcky. Vnější plášť žumpy, septiku a sifonu očistěte od bahna a dalších nečistot. Vše opláchněte pitnou vodou, ideálně např. vapkou.
  2. Aplikace dezinfekce: Na vnější pláště aplikujte 1% roztok chlornanu sodného a nechte působit 3 hodiny. Poté opláchněte čistou vodou. K přípravě 10 litrů 1% pracovního roztoku odměřte 600 ml koncentrovaného chlornanu sodného – stabilizovaného a doplňte pitnou vodou na celkový objem 10 litrů.
  3. Dezinfekce sifonů: Do sifonů aplikujte 5% pracovní roztok chlornanu sodného a nechte působit 30 minut. Po uplynutí této doby sifony důkladně propláchněte. K přípravě 10 litrů 5% pracovního roztoku odměřte 3 litry koncentrovaného chlornanu sodného – stabilizovaného a doplňte pitnou vodou na celkový objem 10 litrů a promíchejte.